2001. Monsters inc

Monsters, inc.

VS 2001  regie Pete Docter scenario Dan Gerson en Andrew Stanton montage Jim Stewart production design Harley Jessup en Bob Pauley  muziek Randy Newman productie Darla K. Anderson distributie Buena Vista  duur 92’

met de stemmen van John Goodman, Billy Crystal, Mary Gibbs, Steve Buscemi, James Coburn, Jennifer Tilly, Bob Peterson, John Ratzenberger, Frank Oz

De monsters uit de titel werken in een fabriek waar ze door deuren in de mensenwereld komen om kinderen te laten schrikken. Maar het meisje Boe betreedt de monsterwereld, waar ze doodsbang blijken voor kinderen. Teneur: Amerikanen zijn goed in schrikken, maar boemannen zijn heel lief als je ze leert kennen.

Deze Disney-Pixar-film is ontstaan in een wederzijdse spionagewedloop met DreamWorks’ Shrek (Andrew Adamson en Vicky Jenson, 2001) en dat verklaart de overeenkomsten in verhaal, thema, en in de computeranimatiegrootsheid van het haar en de landschappen. Net als toen DreamWorks’ Antz (Eric Darnell en Tim Johnson, 1998) werd afgetroefd door Pixars A bug’s life (John Lasseter en Andrew Stanton, 1998), weet het grote Disney-concern maanden na Shrek zijn concurrent af te troeven met veel meer anarchistisch plezier en interessantere personages. Was Shrek nog een ‘leeg’ karakter met naast hem een slimme ezel, hier is de grote lobbes (met de stem van John Goodman) slimmer en is het kleine bijpersonage (stem van Billy Chrystal) lang zo slim niet als de conventie voorschrijft.

De film is daarnaast visueel en thematisch schatplichtig aan Men in black (Barry Sonnenfeld, 1997) met dezelfde humor van ‘niets is wat het lijkt’. Bovendien is de film een remake van Tim Burtons schitterende Disney-poppenmusical The nightmare before christmas (Henry Selick, 1993), die ironisch genoeg te afschrikwekkend bleek voor kinderen.

Dit artikel verscheen eerder als: Pol, Gerwin van der. ‘Monsters, inc.’, Skrien nr.1, februari 2002, blz. 63.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


%d bloggers like this: